Hälsa för internetentreprenörer

Att vara internetentreprenör må vara ett framtidsyrke, men det betyder inte att man får glömma bort att ta hand om sig själv i nuet och tänka på sin hälsa – det får ju också effekter för ens egen framtid. Det finns flera faktorer i ens jobb som är viktiga att tänka på när man jobbar om man vill må bra både idag och imorgon.

Som internetentreprenör sitter man sannolikt en stor del av sin arbetsdag framför datorn. Detsamma gäller många av dagens yrken, men forskning har tyvärr visat att det medför en hel del hälsorisker. En risk är till exempel sittandet i sig; att sitta i flera timmar i sträck har visat sig leda till betydligt högre risk att dö i förtid. Detta eftersom det överdrivna sittandet skadar kroppens metabolism. Det som ny forskning har upptäckt är att det inte räcker med att träna regelbundet för att motverka denna negativa effekt. Träning är visserligen också viktig för den generella hälsan, men för att motverka effekten av det skadliga sittandet måste man helt enkelt se till att resa sig regelbundet under arbetsdagen – helst en kort bensträckare varje timme. En bra investering för ens hälsa är även ett höj- och sänkbart skrivbord, så att man kan växla mellan sittande och stående under arbetsdagen.

Den tiden man sitter är det också viktigt att man tänker på hur man sitter, det vill säga på ergonomin. En ergonomisk arbetsställning är en sådan som inte överbelastar kroppens muskler och leder. En sådan belastning kan annars leda till problem som stelhet och värk, vilket självklart påverkar ens prestation i jobbet. Viktiga saker att tänka på är till exempel att ha en kontorsstol som kan ställas in enligt den position som är mest bekväm för en själv, exempelvis genom att justera höjden, armstöden och ryggstödet (de sistnämnda både när det gäller djup och vinkling). Även valet av tangentbord och mus är viktigt i längden – ett delat tangentbord med vinkling, liksom en ergonomisk mus eller musplatta, bidrar till att motverka musarm och andra långsiktiga problem.

Precis som inom andra yrken är det självklart också viktigt att man tänker på att äta rätt, för att få i sig all den näring som kroppen behöver. Det kan också vara en bra idé att äta kosttillskott, som du till exempel kan köpa på Apotekhjartat.se, för att försäkra sig om att immunförsvaret håller sig på topp. När man är entreprenör innebär ju varje dag man är sjuk förlorade affärsmöjligheter, så det är viktigt att ta hand om sig själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Capitalize